dijous, 30 de maig del 2019

BANDTUMBATS: RITME, ENERGIA, EMOCIONS I DENÚNCIA SOCIAL

A inicis de l’any 2016, un grup de joves que formàvem part de diversos grups de percussió de les colles de foc de Sabadell, amants de la música i interessades en denunciar les injustícies socials, vam decidir crear la batucada Bandtumbats. Som filles d’una generació que carrega el pes d'una transició eterna cap a la democràcia real i de totes les desigualtats socials que això comporta, i per a nosaltres la música al carrer, la percussió, podia ser un canal de denúncia i  consciencia social, a descarregar la nostra energia i a potenciar la cultura popular. Transmet i ensenyar a estimar la cultura popular de manera transversal, començant pels infants i acabant pel més grans era un altre dels nostres objectius. 


Així doncs, al març de 2016 es va fer realitat i ens vam formar com a entitat sense ànim de lucre. Van començar els assajos i ens vam disposar a sortir al carrer a contagiar la nostra energia i ritme i sortir al carrer per contagiar a tothom els nostres ritmes de tambors, caixes, agogos, tamborins, rocars... entre d’altres instruments de percussió. Ritmes africans, brasilers... amb la fusió que caracteritza la nostra influència musical en la cultura popular. Gaudim tocant i això es pot veure a les nostres cares i en l’energia que mou el grup. Un grup autodidacte que hem anat construint i aprenent uns dels altres. Degut a la manca d'espais a la ciutat i degut a que moltes de les integrants som del barri o estem vinculades a les entitats d'aquest, vam considerar el Tallaret com un projecte que ens representava, que podia cobrir les nostres necessitats i a més nosaltres volíem dinamitzar l'espai. És un espai en el qual hem realitzat les festes de Carnestoltes i les dels nostres aniversaris, a més de fer el servei de magatzem i de taller de reparació, zona d'assaig i espai per a reunir-nos i prendre decisions, també és un espai social del qual participem en la resta d'activitats que organitza. 

Durant els tres anys de recorregut de Bandtumbats hem tocat a molts actes solidaris i reivindicatius com per exemple, l'aniversari de la PAHC Sabadell, La Marató de TV3, al CSA l'Obrera, al Casal Popular el Tallaret, a la Festa de l'ADENC de recuperació del riu Ripoll de Sabadell, Marató solidari ONCOVIDA, a la I Fira del llibre Feminista e Sabadell, a la Cursa Contra el Càncer o amb el CDR Sabadell. A més a més hem participat d'una gran quantitat de Festes Majors de Catalunya i de festes populars que potencien la cultura i la música al carrer. La Festa Major de la Creu Alta, la FM del Raval de Barcelona, la FM de Sabadell, al solstici d'hivern de l'Animalada, la FM de Sentmenat, el CEBAFOC, la cercavila de batucades de la FM de Terrassa, l'Escola Claret de Sabadell, la FM de Sarrià a Barcelona, totes les edicions del Pixie Market Sabadell o la Fira Medieval de Tossa de Mar serien uns exemples. Altres de les activitats que realitzem són actuacions privades com casaments o aniversaris, tallers a escoles, centres cívics o d'altres entitats. 


Actualment formem part com a grup de Solrepercussió, que neix per difondre i promocionar la percussió de carrer o batucada. Organitzen activitats de lleure d’infants, joves i adults, ja sigui dins els centres educatius com en associacions o grups d’amics. Treballen per elaborar projectes innovadors i integradors a l’abast de tothom. 

Esperem trobar-vos pels carrers i si us animeu a provar amb la percussió us podeu posar en contacte amb nosaltres enviant un correu a bandtumbats@gmail.com. Només queda desitjar-vos una bona festa major i us convidem el cap de setmana abans, dissabte 1 de juny a la tarda, al nostre tercer aniversari al Casal Popular de la Creu Alta amb moltes activitats per a totes les edats, molta música i molta alegria!

Miriam Ucendo