dilluns, 16 de febrer del 2015

Carnestoltes festiu i rehivindicatiu

Un cop més, La Creu Alta ha tornat a ser l'escenari d'un gran esdeveniment organitzat i gestionat per les entitats. Després d'omplir la plaça de confeti durant el matí, el Carnestoltes Infantil ha aplegat un miler de persones en una celebració que es va iniciar a la plaça de La Creu Alta i que va desfilar en rua fins al Vapor Cusidó. Allà vam berenar amb les coques dels diversos forns i pastisseries col·laboradores, vam ballar amb en Pep Puigdemon, vam sentir el conte de la Vella Quaresma i el Carnestoltes dramatitzat pels nens i nenes de l'activitat de Teatre de l'Escola Ribatallada i vam cremar el Carnestoltes. Així doncs, tal i com havíem previst, tot va anar sobre rodes.

Però si l'acte en si ja va ser prou lluït i exitós, cal posar en valor també el procés que s'ha seguit per dur-lo a terme. Per una entitat no sempre és fàcil coordinar-se i treballar conjuntament amb d'altres, però aquest cop no n'érem ni una, ni dues, ni tres, érem, en total, 15 entitats entre esplais, AMPAs, colles de Diables i col·lectius veïnals varis. Un altre aspecte a tenir en compte és el reduït pressupost amb el que s'ha comptat, només amb uns 700€ s'ha completat un programa per tot el dissabte en el que han desfilat 630 persones (la majoria nens i nenes), en s'han repartit més 900 talls de coca i 3500 preses de xocolata. Amb aquest pressupost s'ha cobert l'animador, el lloguer del generador, la xocolata, la difusió, el confeti del matí i altres coses que ha calgut comprar. De les guardioles vam recollir 16'44€.
Això demostra, un cop més, que l'organització i la cooperació són eines imprescindibles per teixir grans iniciatives, així com la capacitat de tantes persones que, voluntàriament, treballen des dels col·lectius i les entitats per mantenir viu el carrer, per transmetre optimisme i alegria i per construir una societat més participativa, que pren decisions.

Vapor Cusidó

I dins d'aquesta capacitat ciutadana d'organització i autogestió, hi trobem el projecte per a la nova plaça on actualment hi ha el solar del Vapor Cusidó. Desenes de veïns i veïnes van poder veure i discutir la proposta que els i les joves arquitectes del PUC (Paisatges Urbans Col·lectius) estan elaborant per recuperar un espai de 5000 m2 en desús i en procés de degradació. El veïnat fa dècades que espera la creació d'un parc en aquest espai tal i com preveu l'Ajuntament des de fa, almenys, 20 anys. Un cop ensorrada la fàbrica per abandonament i degradació, el veïnat va començar a organitzar-se per, d'una vegada per totes, desencallar el projecte. Durant el dissabte a la tarda, doncs, es van poder intercanviar idees i parlar de futur, de com seguirem lluitant per la dignitat i utilitat de l'espai públic.

Deixem aquí algunes imatges de la jornada. En podeu trobar més al facebook de Llamps i Trons o al twitter de l'Associació de Veïns/es de La Creu Alta.